Ob tednu poučevanja računalništva in informatike

romanav's picture

5 top razlogov, zakaj bi se vsi morali učiti računalništva in informatike:

1.  Ustvarjamo. Resnično. Cool. Konkretno.

2.  Biti  kreator in ne samo uporabnik tehnologije je donosno.

3.  Reševanje resničnih problemov ni nikoli dolgočasno.

4.  Za programerje se vedno najde (plačano) delo.

5.  Zelo malo je kariernih možnosti brez znanja računalništva in informatike.

 

21. stoletje bo  nedvomno zaznamovano  z informatiko in informacijsko tehnologijo. Nikoli prej ni bila sodobna tehnologija tako prisotna v vseh sferah našega življenja, kot je sedaj. Bodo naši otroci delali v kmetijstvu? Zabavništvu? V industriji? Bodo postali  politologi, komunikologi, zdravniki, pravniki, arhitekti, modni ustvarjallci, pisatelji, učitelji, svobodni umetniki, vremenarji ... na vseh področjih bo še kako pomembno, da ne poznajo samo sodobne tehnologije, temveč jo znajo prilagoditi svojim potrebam. Od tega bo odvisno, kako konkurenčni bodo na trgu dela.

V letu 2013 je sodobna tehnologija  vsepovsod okrog nas, vsi smo odvisni od nje - od jutra do jutra  - komuniciramo, upravljamo svoje finance, iščemo informacije ... Koliko od nas pa zna prebrati ali napisati program? Koliko nas je “informacijsko pismenih”?

V letošnjem  tednu poučevanja računalništva in informatike  se bo s prvimi koraki programiranja srečalo več milijonov učencev, dijakov in študentov po vsem svetu. Spoznali bodo, da za tovrstno reševanje problemov ni potrebno biti genij, amkak tudi, da je informacijska pismenost nekaj, kar ni vsakemu položeno v zibelko, prav tako kot poznavanje jezika ali matematike ne. Zato se je potrebno začeti učiti teh veščin dovolj zgodaj, da jih bomo lahko dovolj uspešno uporabili za ustvarjanje svoje prihodnosti.

Učitelji pa smo tu zato, da jih tja usmerimo. Prav vsak od nas...

 

Želim vam kar najbolj uspešen teden počevanja računalništva in informatike.

Romana Vogrinčič